7 motive pentru care rămâi fără bani

Aproape fiecare al patrulea rezident al Uniunii Europene este în pericol sau în pragul de sărăcie. Toate studiile vorbesc despre situația economică dificilă din lume și despre faptul că trăim din ce în ce mai mult dincolo de mijloacele noastre. În același timp, economia comportamentală este capabilă să răspundă la întrebări despre motivul pentru care ne comportăm în acest fel și ce ar trebui făcut pentru a nu intra în datorii.

1. Carduri de credit

Când plătești pentru achiziții în numerar, este mai greu să îți strângi și să predai banii decât atunci când plătești cu un card de credit. Principalul avantaj al unui card de credit este că te bucuri de cumpărături dar nu ești trist din cauza pierderii banilor, pentru că fizic nu i-ați transferat vânzătorului. În plus, este ca și cum nu sunt banii tăi, deoarece acestea sunt dați de bancă.

De aceea, atunci când faci achiziții mari sau spontane, încercă să plătești cu numerar. Poate că te vei răzgândi din a cumpăra un lucru scump, dar nu prea necesar.

Citește și:   7 ALIMENTE pe care nu trebuie să le mănânci pe STOMACUL GOL

2. Terapia prin cumpărături

Când te simți copleșit, ai tendința de a căuta în orice mod ceva care să te mulțumească. Iar cumpărăturile par soluția. Shoppingul le permite oamenilor triști și nefericiți să-și închipuie că au o viață mai bună prin: haine frumoase, lucruri scumpe sau doar plăcute, și așa mai departe.

Când ai o stare proastă, este mai bine să petreci cel puțin o jumătate de oră practicând un sport sau la o plimbare. Acest lucru te va face mai fericit și îți va permite să te relaxezi puțin.

3. Cea mai bună alternativă

Dacă decizi să achiziționezi ceva anume, mereu refuzi achiziționarea altui produs sau serviciu, care îți poate aduce mai multe beneficii.

Deci, noua mașină poate fi prima plată pentru propria locuință sau un smartphone inteligent – pentru cursuri de limbi străine sau pentru haine de iarnă. Prin urmare, înainte de a cumpăra, merită să cântărești toate alternativele posibile și mai necesare și numai apoi să iei alegerea finală.

4. Conturi individuale

Adesea, atunci când planifici bugetul, îl împarți în mai multe părți: alimente, utilități, locuri de parcare și așa mai departe. Ca urmare, atunci când primești brusc bani (de exemplu, ca cadou pentru ziua de naștere), îi incluzi în categoria „fondurilor libere” și îi cheltui pe distracții sau achiziții spontane. Dar dacă îi incluzi din start în bugetul general, vei avea mai multe șanse să-i cheltui cu înțelepciune.

Citește și:   5 GREȘELI de îngrijire care te urâțesc

5. Ocazii speciale

Aproape întotdeauna cheltuielile pentru zilele de naștere ale prietenilor, darurile de Anul Nou sau concertele spontane sunt făcute din bugetul lunar total. Ți se pare deseori că nu depui suficient efort pentru un cadou reușit sau că puteai să iei ceva mai valoros. Dar, în practică, toate cheltuielile tale mici sunt însumate într-o sumă mare, pe care nu ai luat-o în considerare în prealabil.

Modul de ieșire din această situație va fi crearea unui cont special „cadou” sau „spontan”, pe care poți trimite lunar o anumită sumă. În acest caz, vei ști cât de mulți bani poți cheltui și nu vei face o risipă prea mare. Dar nu uita de paragraful anterior al articolului nostru: merită să ții minte și cheltuielile totale, astfel încât contul „cadou” să fie proporțional.

6. Interese pe termen scurt

La orice achiziție făcută astăzi, te gândești rareori la interesele tale pe termen lung. Deci, dacă „tu” de astăzi vrea o vacanță sau o consolă de jocuri. Viitorul „tu” poate avea nevoie de un apartament mai spațios din cauza nașterii unui copil sau a unui nou laptop pentru muncă. Desigur, nu ar trebui să renunți la vacanțe sau achiziții plăcute astăzi, dar probabil că merită să alegi mai multe opțiuni bugetare, economisind bani pentru cheltuieli mari viitoare.

Citește și:   10 lucruri care le-au fost interzise femeilor

7. Dependența de cumpărături

Dependența de cumpărături este mai frecventă decât pare la prima vedere. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt obsedate de cumpărături, ceea ce duce la diferite consecințe negative. În plus, așa cum am scris mai sus, faptul de a face o achiziție este susținut de emoții pozitive, ceea ce poate duce și la dependență.

Pentru a nu întâmpina acestă problemă, planifică-ți achizițiile în avans și întocmește liste.

Cazare Eforie Nord

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.